Ljus, mellan eller mörk

Det finns många olika ölsorter på marknaden idag. Det kan vara mer eller mindre populärt med vissa sorter men en sak är säkert, det finns något för alla.

Ljus öl, frisk och fungerar utmärkt med citrus

En varm sommardag kan det vara gott att svalka sig med en kall och god öl. Lager och ale är ofta ljusa i färgen men skiljer mycket i smakerna och i mängden alkohol. Man kan ofta blanda dessa med lite citron eller lime för att få en syrlig smak i ölen. I Sydamerika kallas det för Michelada och då har man även salt på kanten av glaset.

Mellan mörk och ljus öl

På vissa platser kallar man det här för en röd öl. Det är enkelt att själv göra den här sorten själv genom att blanda en ljus och en mörk öl, men det kan vara lite osäkert om det verkligen blir gott om man inte har så bra koll på hur det fungerar med ölsmakerna. Det är vissa smaker som går väldigt bra ihop medan andra kan gå lite sämre ihop. Vissa smaker krockar totalt och det kan ju vara lite synd om man förstör ölen på det här sättet.

En mustig mörk öl med mycket, tjockt skum

Den mörka ölen är väldigt populär i England och Irland. I Sverige är det mer vanligt att man dricker de här sorterna på vintern till exempel. Man kan även använda dem på julen för att göra mumma. Mumma är en mustig dryck som blandas av olika spritsorter, sprite och lite annat gott. Man kan göra den lite hur man vill efter smak och tycke. Guniess är en väldigt populär mörk öl som man kan köpa på de flesta barerna i Sverige. Typiskt för de mörka ölen är att de ofta är mustiga, dova i smakerna och ibland innehålla lite sötma.