Mariestads bryggeri

I många år har Mariestads bryggeri varit en av Sveriges största ölproducenter, men 1967 förvärvades det av den andra öljätten Spendrups och lades ned bara några år senare. Idag finns dock fortfarande ölen med namnet Mariestad men det är helt och fullt Spendrups som har hand om den. För att återgå till svensk ölhistoria och det kända bryggeriet i artikeln, så ska vi ändå berätta lite om Mariestads bryggeri.

Historia

Mariestads bryggeri grundades redan 1848 av en snusfabrikör som även hade öl som intresse. Denne man hette Fredrik Rosenlind och bestämde sig för att starta ett bayerskt bryggeri med hög klass. Han var också en av det första som bryggde sitt öl enligt bayersk tradition och det var också det som gjorde ölet så eftertraktat.

Som så många andra byggnader i Sverige, brann bryggeriet ned helt och full till grunden år 1875, men enträgen som Rosenlind var så tog det honom enbart ett år innan bryggeriet var återuppbyggt och gick för fulla muggar igen. Man lärde sig dock något av sina misstag och byggde bryggeriet i sten den här gången. Och det var tur det, eftersom en stor brand härjade i hela Mariestad 1895, då hela 35 byggnader brann ned till grunden och lågorna höjde sig ända till himlen.

Så kom då konkurrenterna och började retas med Mariestads bryggeri och 1967 förvärvades det av Spendrups som sedan lade ned det fem år senare. Från år 2000 har dock Spendrups återupptagit Mariestads öl och tappar upp det på flaskor och burkar om 50 cl. Dock är det bara namnet som skvallrar om det förflutna och ingenting med den nya ölen Mariestad har egentligen något att göra med det gamla bryggeriet. Detta kan kanske irritera vissa Mariestadsfantaster som gärna vill ha det ursprungliga ölet som det tillverkades då. Men faktum är att den ölen är nu ett minne blott.