Nolia Beer

Nolia Beer är en ölmässa som hålls i Umeå. Under 2018 är det första gången som en ölmässa hålls under en hel vecka här och det medför naturligtvis sprudlande ansikten och höga förväntningar. Och det är inte konstigt att man har lagt en nybliven ölmässa här. I Norrland flockas det av ölfantaster som inte bara är begränsade till Norrlands Guld.

Det du kanske inte visste om är att det finns en mängd hantverksbryggerier runtom Umeå och dess omgivningar och dessa får den gemensamma mötesplatsen på denna berikande ölmässa som alltså äger rum i april 2018. Det är en hel del lokalproducerat öl som uppmärksammas och tillsammans med stadens pubar och restauranger, har de lokala bryggerierna och olika initiativtagare bidragit till mässans uppkomst.

Ölmässan Nolia Beer har redan funnits sedan 2016 och har blivit mycket populär. Dock har man nu utökat festligheterna och drickandet med en hel vecka som kallas Craft Beer Week. Den kanske inte mäts i samma klass som Oktoberfesten i München, men visst är det en bra början. Och svenskarna tycker ju om sin öl, det ska gudarna veta.

Företaget som ligger bakom mässan, heter Nolia AB och har dragit storpublik de senaste åren. Det som sker under mässdagarna är att man har chans att prova på god öl och ta del av kunskap från de lärda. Allt om öl finns att tillgå här och det är möjligt att en del är lite dragna när de beger sig härifrån. Det väsentliga med Nolia Beer ölmässa är att man vill lyfta fram de svenska bryggerierna och inte enbart de stora som exempelvis Spendrups. Både öl och annan sprit som whisky har börjat produceras alltmer i vårt avlånga land och detta ska vi naturligtvis se som en fördel, också för den svenska kulturen. Ju mer tiden går, desto fler små bryggerier blir inspirerade och öppnar upp sina verksamheter så Nolia Beer är en inspirationsplats för dessa själar.