Ölet på medeltiden

Medeltiden var ungefär runt 500-1500-talet. Många städer grundades och plundrades under den här tiden och vikingarna var några riktiga busar. Anledningen till att öl blev så populärt berodde på att vattnet ofta var förorenat och under en period drack en medelmåttig person ungefär 5 liter öl om dagen, hela 14 tunnor per år enligt wikipedia!

En nya era med lagar om öl

Under medeltiden var det många länder som började införa lagar och regler om just öl. Det hade blivit lite problematiskt efter att så många drack så mycket öl hela tiden och man började se de negativa hälsoeffekterna som följer med alkohol. Sedan fanns det en ständig oro att ha en full befolkning hela tiden, bråk uppstod, folk kunde inte utföra sina yrken korrekt och så vidare.

Inte bara negativa lagar ansåg staten

I vissa fall började staterna runtom i Europa införa lagar på att bönder var tvungna att odla humle så att man skulle kunna tillverka mer öl. Det klirrade gott i kassan på staten när folk drack öl i mängder och det var något som de definitivt tänkte dra nytta av. Humle blev en viktig ingrediens och det är den faktiskt än idag i nästan alla ölsorter.

Världens äldsta bryggeri

Man kan faktiskt besöka världens, vad vi vet, mest äldsta bryggeri om man befinner sig i nordost om München i Tyskland. Det är ingen nyhet för de flesta att tyskarna gillar öl och varje år firas detta stort på den så kallade Oktoberfesten. Det finns sådana fester i hela Tyskland men det är helt klart störst i München. De ha en stor anläggning som byggs upp varje år bara för att låta bryggerier komma dit och langa ut öl i överflöd. Det finns den här typen av fester i Sverige också om man är intresserad av att spana in det.