Ölets historia

Man vet inte exakt när det var som ölet uppfanns. Det var genom en jäsningsmetod av stärkelse och sött bröd som man på olika platser i världen började experimentera med öl. När det jäste fick den sin karakteristiska smak samt alkohol. Det som sedan utvecklade den ölen som vi känner till idag var faktiskt munkarna i kloster.

Jäsningsmetoden

Munkarna kom på ett sätt på hur man skulle kunna jäsa en massa och därmed utveckla alkohol. Det som man sedan gjorde var att man blandade ut det för att det skulle bli en dryck. Senare ändrades även den metoden på 1700 och 1800-talet då man för första gången kunde automatisera delar av processen att brygga öl. Det blev revolution för ölet som då kunde produceras i större skala. På falustudent.se kan man delta i event som handlar om öl och dess historia, håll utkik på deras hemsida så att du inte missar ett roligt event och möjligheten att träffa andra likasinnade. Vad är liksom bättre än att träffa nya och gamla vänner över en öl eller två?

Huvudingredienserna som hållit i tider

Man brukar brygga öl på vissa specifika ingredienser och dessa är väldigt universella och har varit det i nästan alla tider. Det kan och brukar vara korn, jäst, vete, majs och någon form av stärkelse. Humle är en ny ingrediens som man började använda någon gång i slutet av 1900-talet.

Hur man kom på att jäsa öl

I Egypten blev öl tidigt en populär dryck som fick så stort inflytande att en man menade att Gud skickade ner sin son i form av en öl. Nästan alla veteslag går att jäsa. De gör detta när de kommer i kontakt med jästsvampar. I Sveriges historia blev öl väldigt populärt på vikingatiden, och det är något som skapat vikingarnas rykte tills viss del; Att de söp och plundrade.