Spendrups bryggeri

Sverige har ett antal ölbryggerier som man gärna vänder sig till när man vill ha en helkväll. Svensk öl kanske inte är lika förstklassig som tysk öl, men den håller ändå måttet något sånär. Ett av de svenska bryggerier har funnits sedan 1897. Då hette det Grängesbergs Bryggeri AB. Samma koncern ansvarar även för Gotlands bryggeri och Hellefors bryggeri. Huvudkontoret ligger i Vårby i Huddinge och det är ett familjeföretag som drivs av den fjärde generationen. Dock finns det ytterligare tre bryggerier runtom i landet eftersom man lade ned bryggeriverksamheten i Vårby 2013.

En stor leverantör

Spendrups är en av Sveriges största leverantör av öl till Systembolaget och har länge konkurrerat med bl. a Carlsberg om att bli först. År 2016 gick man så om den danska jätten och blev etta i Sverige.

Historia om Spendrups

Spendrups ölresa började egentligen redan i slutet på 1700-talet, när dansken Mads Pedersen från Spentrup i Danmark, lämnade sin hemby för att bege sig Köpenhamn där han började bränna brännvin. Hans barnbarnsbarn tog hundra år senare sina kappsäckar och begav sig till grannlandet Sverige och närmare bestämt de halländska markerna. Det var där de tog sig an bryggeriverksamheten och fortsatte att gå i sin farfarsfars fotspår. Spendrups blev till!

Under mitten på 1900-talet växte bryggeriet och omsatte mer och mer pengar och 1979 köpte Operakällaren in öl från dem. Sedan har det bara växt mer och mer och även om man som svensk gärna vill säga att Spendrups är svenskt ut i fingerspetsarna, så måste vi ändå erkänna att det förmodligen inte hade existerat utan våra danska grannar.

Spendrups gör numera inte bara öl utan distribuerar även vin och har satt igång med spritdistribuering. Man har även licenstillverkning av den andra ölsorten Heineken.

Spendrups har gått i arv i generationer och numera är det Frederik Spendrup som är VD.