Typiska ölsorter

Det finns många olika ölsorter och man gillar olika beroende på vad man har för preferenser. Det är en smaksak helt enkelt. Man får prova sig fram tills man hittar sin egen favorit. Sen kan det vara så att man gillar olika ölsorter i olika situationer. En ljus lager kan vara svalkande på sommaren medan en mörk ale kan vara gott på vintern.

Ale

En öl som klassas som en ale är en sort där man överjäst drycken. Den får en bitter och ganska bitig smak. Många öl från England och Irland är av den här sorten. Man använder oftast en annan jäst som gör att jäsningen går snabbare. Den jästsorten heter saccharomyces cerevisiae. Vissa ale-sorter kan vara riktigt starka och ha höga halter av alkohol eftersom de jäst så pass länge.

Lager

Lager är en annan sort som istället, till skillnad från ale, är underjäst. Jästen som används i den här processen heter istället saccharomyces carlsbergensis, eller som den kallas i mer moderna sammanhang; saccharomyces pastorianu. Lager finns ofta på alla krogar och kan vara relativt billig och låg i alkoholhalt om man jämför med vissa andra sorter.

Veteöl

I veteöl gör man ölen på vete istället för på korn. Skillnaden ligger i att man får andra enzymer som frigörs i de båda processerna och därmed skapar en annorlunda smak. Det är mältningen som gör smakerna annorlunda och frigör enzymer. Man kan styra ganska fritt hur mycket alkohol de här ölen ska få. Det gör man genom att jäsa dem längre eller kortare tid.

Majsöl

För den som inte tål gluten finns det faktiskt alternativ till öl också. Då använder man sig utav majs istället för vete, och en typisk ölsort som framställs på det här sättet är faktiskt den mexikanska ölen Corona. Det är även en mer hälsosam variant än veteöl, men absolut inte hälsosam i sig.